-Wanneer je los laat kan opeens alles- 

Yoga Studio C: Betrokken, Warm & Persoonlijk

 

3 redenen waarom je met Pilates vanuit een neutrale wervelkolom werkt 

Hieronder 3 redenen waarom het recht maken van je onderrug, oftewel het kantelen van het bekken (schaambeen naar voren, staartbeen er onder trekken) zeer (kan) doen  
Wanneer je gewend bent om je bekken te kantelen tijdens het doen van oefeningen, kan het verwarrend en vreemd zijn om dat wat je geleerd is en waar je aan gewend bent geraakt te veranderen.

Met onderstaande argumenten wil ik duidelijk maken waarom het juist beter voor je lichaam is om te werken met een neutrale wervelkolom (dus met de natuurlijke ‘hollingen en bollingen, ‘de natuurlijke welvingen).

Pilates is een oefentherapie gebaseerd op de methodiek van Joseph Pilates. 

Joseph Pilates zijn theorie ging uit van een rechte rug vanwege zijn overtuiging dat ‘the spine should be flat like a newly-born infant even throughout adult life’. Maar vanaf het moment dat een baby start met kruipen ontwikkelen de welvingen in de wervelkolom zich (lumbaal, cervicaal and thoracaal) om de zwaartekracht en de daarbij behorende samenpersende krachten. En om het hoofd te dragen.
De wervelkolom is een natuurlijke ‘shock breaker’. Met de kennis van nu is het recht maken van de rug onlogisch.

Persoonlijke wensen kunnen zijn dat je een strakkere buik en slankere taille krijgt. Een betere houding, zowel tijdens het zitten als staan, en meer beweeglijkheid. 
Dat betekent dat de buikspieren en rugspieren met elkaar in balans moeten zijn. Hiervoor is lengte maken in de rug een onderdeel van. 
De wervelkolom is veerkrachtig genoeg om de wervelkolom deels af te vlakken, maar nooit helemaal vanwege de vorming van de wervels in de onderrug. Hierin beschermt je lichaam je tegen houdingen die minder goed voor je zijn.

Wat doet het kantelen van je bekken precies?

1. Verlies van verbinding van de ligamenten van het sacroiliacaal gewricht 
Om het hoofd, schouders en nek, heupen van de vloer op te tillen zul je waarschijnlijk de billen samenknijpen.

Daardoor breng je de zitbotten dichter bij elkaar. Door het bij elkaar brengen van de zitbotten open je bovenkant van het bekken meer, wat resulteert in spanning en/of overstretching van de ligamenten van het SI gewricht.

Misschien voel je niet meteen wat het effect is van deze handeling (samenknijpen van de billen), maar kan het op termijn wel tot lage rugpijn leiden of pijn in het SI gewricht.

Voor oefeningen waarvoor je de bilspieren moet aanspannen, zoals bij een Bruggetje, is het de bedoeling dat je de bilspieren activeert zonder de billen samen te knijpen. Daar zit een groot verschil. 

2. Verlies verbinding van de dwarse buikspieren 
Door het aanspannen van de bilspieren kun je de diepste laag van de buikspieren, de dwarse buikspieren, niet activeren. 

Je bereikt juist het tegenovergestelde omdat de bilspieren ‘externe spieren’ zijn en door deze als eerste aan te spannen werkt het doel tegen om de buikspieren sterker te maken en daarmee meer plat.
Voel maar eens wat er gebeurt wanneer je heel hard je billen aanspant!

De buikspieren liggen het meest diep in het lichaam en het meest dichtbij het skelet.
Je wilt dat de basis stevig en sterk is. Deze basis moet er constant zijn.
‘Externe spieren’ als bil-, been-, armspieren maar ook je 6-pack, zijn spieren die je kortdurend kunt gebruiken, daarna moeten zij weer opladen. Denk maar aan hardlopers. Wanneer je getraind bent kun je best lang en ver hardlopen, maar een keer moet je rusten en dat is prima.
Maar stel je nu eens voor dat je diepere buikspieren gaan rusten…….. dan zakt je lijf als een plumpudding ineen.

Mooie bijkomstigheid is dat het ondersteunende systeem ook zorgt voor een meer sierlijk ouder worden, waarbij je meer in balans bent. De dwarse buikspieren is een belangrijk onderdeel in het ontwikkelen en versterken van het buik-ondersteuning-systeem.

 

3. Wat voor lichaam creëer je? 
Volgens mij zegt de foto hieronder alles.  

Dus, stel je voor hoe jij wilt dat je lichaam er uit ziet, nu en over tig-jaar. En ga daar voor!

Met Pilates kun je trainen voor een lang en slank lichaam omdat de methode uit gaat van interne kracht (opbouw) en aandacht om meer lengte in de wervelkolom te creëren.
En meer lengte in de wervelkolom zorgt voor minder samendrukking, maakt je slanker en vergroot je flexibiliteit as je mobiliteit. 

E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn