-Wanneer je los laat kan opeens alles- 

Yoga Studio C: Betrokken, Warm & Persoonlijk

 

Fascia

Fascia is hetzelfde als bindweefsel. Vertaald uit het Latijns betekent het 'bundel' of 'band'. 
Fascia bestaat uit collageen, water en 'lijm', en is ong. 0,5 tot 3 mm dik

Eenvoudig gesteld zijn de fascie zeer fijne bindweefselhuiden die onze spieren, organen en zenuwen omringen. Vergelijk het bijvoorbeeld met de 'schil' die om rauwe biefstuk zit en die je moet verwijderen voor de vleesbereiding. 
Fascia zorgt voor stabiliteit in ons lichaam. 
Fascia is een netwerk met zenuwuiteinden, waardoor het een grote invloed heeft op het vegetatieve zenuwstelsel (het vegetatieve zenuwstelsel regelt de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding, spijsvertering en begrenzing).
Fascia heeft invloed op de lymfe, omdat de lichtgele lymfevloeistof wordt afgevoerd tussen de fasciale bindweefsel. Via de lymfe worden afbraakstoffen naar de cellen getransporteerd of afgevoerd. 
Onze mobiliteit is daarom sterk verbonden met de fascie. 
Mogelijk dat kunt voorstellen wat het met je lijf doet wanneer fascia verhard en verkort als gevolg van ziekte, stress of gebrek aan lichaamsbeweging. 

Fascia zorgt voor kracht door trekspanning, die overgebracht wordt naar het lichaam. Hoe elastischer of gezonder, hoe meer kracht en energie er overgedragen wordt. Daarmee draagt zij tevens bij aan onze lichaamsvorm. 

Er is 3 typen fascia: 
- Oppervlakkige fascia (aanwezig in onderhuids weefsel)
- Diepe fascia (ligamenten, pezen, peesplaten, gewrichtskapsel)
- Viscale fascia (buikvlies, hartzakje, hersenvliezen, borstvlies en longen)


E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn